flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ірпінським міським судом Київської області проведено узагальнення судової практики з розгляду цивільних справ про стягнення аліментів

07 серпня 2018, 16:50

Ірпінським міським судом Київської області проведено узагальнення судової практики з розгляду цивільних справ про стягнення аліментів в порядку позовного та наказного провадження за період з 01.01.2018р.по 31.06.2018р.Узагальнення проводилось з метою виявлення спірних та проблемних питань при застосуванні законодавства під час розгляду справ про стягнення аліментів.

Відповідно до ст.51 Конституції України батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Відповідно до ч.1, 2 ст.27 Конвенції про права дитинивід 20.11.1989 року, ратифікованої Постановою Верховної Ради Українивід 27.02.1991 року, держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батько(-ки) абоінші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансовихможливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Проведеним узагальненням встановлено, що законодавством, яке регулює спірні правовідносини є: КонституціяУкраїни, Конвенція про права дитинивід 20.11.1989 року, ратифікована Постановою Верховної Ради України за №789-ХІІ від 27.02.1991 року, Сімейний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, постанови КМУ №146 від 26.02.1993 року «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, іншихосіб», №189 від 22.02.2006 року «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомогидітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місцепроживання їх невідоме».

Під час розгляду вказаної категорії справ судді Ірпінського міського суду Київської області застосовували правові висновки Верховного Суду.

  1. Аналізстатистичнихданих

Відповідно до статистичного звіту - «Звіт судів першої інстанції про розгляд справ у порядку цивільного судочинства» (форма 2-ц) за перше півріччя 2018 року до Ірпінського міського суду Київської області надійшло 50 справ позовного провадження про стягнення аліментів та в порядку наказного провадження розглянутота  видано 40 судових наказів про стягнення аліментів. Залишок нерозглянутих справ про стягнення аліментів на початок звітного періоду становив 75 справ зазначеної категорії. Всього за перше півріччя розглянуто 57 справ позовного провадження про стягнення аліментів, 50 з них із ухваленням рішення,7 справ залишено без розгляду. На кінець першого півріччя 2018 року нерозглянутих залишилось 68 справ зазначеної категорії, 2 з них зупинені.

  1. Судова практика розгляду цивільних справ про стягнення аліментів

Главою 9 СК України передбачено права та обов’язки подружжя по утриманню дітей.

Главою 15 СК України закріплено обов’язок матері, батька утримувати дитину та його виконання. Так, зокрема, норми глави 15 СК України визначають окремі види зобов’язань про стягнення аліментів на користь тих чи іншихосіб, зокрема:

- обов’язок матері, батька утримувати дитину до досягнення нею повноліття;

- обов’язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання;

- обов’язок повнолітніх дочки, сина утримувати батьків.

 

Проведеним узагальненням встановлено, що найбільш поширеною є практика заявлення позовних вимог про стягнення аліментів на дитину до досягнення нею повноліття.

Непорушним конституційним правом неповнолітньої дитини, закріпленим ст.51 Конституції України є право на утримання батьками до досягнення нею повноліття. Крім того, обов’язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття передбачено ст.180 Сімейного кодексу України.

Обов’язок батьків утримувати свою дитину не припиняється із розірванням шлюбу. Більш того, навіть факт позбавлення батьківських прав не звільняє відо ов’язку плачувати аліменти.

П.17 постанови Пленуму ВСУ від 15.05.2006 року №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» роз’яснює, що за відсутності домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину той із них, з ким вона проживає, вправі звернутися до суду з відповідним позовом.

Як встановлено в ході проведення узагальнення в переважній більшості вказаних справ позивачами виступали матері неповнолітніх дітей, з якими вони проживали, поодинокі випадки виявлено, коли позивачами були батьки або органи опіки та піклування.

При розгляді даної категорії справ суд звертав увагу на обставини, визначені ст.182 СК України.

Крім того судді враховували чи офіційно працевлаштований відповідач, чи має він мінливий, нерегулярний дохід, визнання позову відповідачем, інші витрати дповідача на проживання (сплата комунальнихпослуг, оренда житла), вік сторін, надання добровільно матеріальної допомоги дитині, наявність кредитних зобов’язаньтощо.

Варто також зазначити, що до боржників, які мають заборгованості у сплаті аліментів за 6 місяців чи більше, відтепер згідно закону можут застосовувати різні види покарань:

– позбавлення права виїзду за кордон до ліквідації заборгованості;
–вилучення прав на керування транспортним засобом;
– обмеження права користування вогнепальною, мисливською чи пневматичною зброєю;
– суспільнокорисні роботи.

Крім того, у Міністерстві юстиції презентували публічний реєстр боржників аліментів. До цієї "дошки аньби" потраплятиме інформація щодо кожного без винятку неплатника аліментів, в адресу якого відкрито судове провадження по несплаті аліментів більше 3 місяців.