flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винесено вирок військовослужбовцям збройних сил рф

12 травня 2023, 16:25

12 травня 2023 року  Ірпінським міським судом Київської області  ухвалено перший вирок у справі російських військових на території Ірпінського регіону після початку повномасштабного вторгнення.  

Дев’ять громадян російської федерації обвинувачувалися за частиною 1 статті 438 КК України - жорстоке поводження з цивільним населенням, що є порушенням законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Судом встановлено, що, будучи військовослужбовцями збройних сил російської федерації, обвинувачені незаконно перетнули державний кордон України та приймали безпосередню участь у актах збройної агресії на території м. Буча, Бучанського району, Київської області. Були вчинені дії, направлені на жорстоке позбавлення фізичної свободи, принижуваного та образливого ставлення, спричинення сильних страждань в порушення основних норм міжнародного права громадянина України  з числа цивільного населення, що не брав участі у бойових діях, у якого була відсутня будь-яка зброя, та будь-які інші знаряддя чи засоби, що могли б виправдати жорстоке поводження із ним.

Вказане кримінальне провадження розглядалося в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинувачених.

При ухваленні вироку суд врахував обставини, які обтяжують покарання (скоєння злочину за попередньою змовою групи осіб), пом’якшуючі обставини -  відсутні.

Суд визнав винними усіх дев’ятьох військовослужбовців рф  у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України, одному з яких, а саме  командиру,  який віддавав злочинні накази, призначив покарання у виді 12 (дванадцяти) років позбавлення волі, іншим чотирьом військовослужбовцям - 11 (одинадцять) років 6 місяців позбавлення волі, та ще чотирьом  - 11 (одинадцять) років позбавлення волі.

Наразі вирок ще не набрав законної сили.